امروزشنبه, 26 آبان 1397-- Saturday Nov 17 2018

ساعت 08:09:34

آخرین به روز رسانی : سه شنبه 04:48:48

هنر عاشورایی و هنرمندان عاشورایی
این حسین (ع) کیست که ...
هنر عاشورایی و هنرمندان عاشورایی
" هنرمند عاشورائی بودن سخت است، عشق می‌خواهد و ارادت. در دنیای نقاشی این یک اتفاق ساده نیست که به عنوان مثال هنرمندان نقاشی قهوه‌خانه‌ای قبل از شروع به کار برای خلق یک اثر هنری ابتدا وضو می‌گرفتند...
اصل قانون خوب است نگران تورم هستيم
گزارشي از بازتابهاي اجراي قانون هدفمندي يارانه‌ها در بين مردم خميني‌شهر؛
اصل قانون خوب است نگران تورم هستيم

 

یکشنبه 28/9/89 را باید یک روز تاریخی دانست. یک روز تاریخی برای اقتصاد ایران برای آغاز یک جهش بزرگ در اقتصاد ملی؛ جهشی که به قول کارشناسان لازم الاجرا بود و باید انجام می گرفت. قبل از اجرای این طرح هر کسی نظری داشت و عدهای هم با دیده تردید به این طرح نگاه می کردند.

مریم  جلالی
مریم جلالی؛
مریم جلالی
هنمندان خمینی شهر
سلامتی و زیبایی پوست و مو در طب سنتی
سلامتی و زیبایی پوست و مو در طب سنتی
از طب ایرانی اسلامی تا طب غربی معاصر
منیژه مختاری
منیژه مختاری

نام:   منیژه مختاری

 

توی خیابان که را ه می‌رود، پارک که می‌رود برای هواخوری، از کنار هر مغازه‌ای که رد می‌شود؛ تمام وجودش می‌شود دو تا چشم تا هر آنچه را که به چشم دیگران دور ریختنی می‌آید بردارد و ببرد و بگذارد قاطی بقیه‌ی وسايل توی اتاقش و شب که همه می‌خوابند بنشیند فکر کند و بعد با هسته‌های هندوانه‌ای که عصر خورده است یک گردنبند درست کند که تو وقتی می‌بینی فکر کنی یک جور کار چوبی ظریف است.

پیرمرد نخ فروش میدان امام گفته است که منیژه به خوبی یک استادکار قالی، نخ انتخاب می‌کند. انگشتر توی دستش، تکه‌دوزی‌های روی شلوارش، نقاشی‌های روی مانتو و کیف روی شانه‌اش همه و همه کار دستان هنرمندش است و از همه جالب‌تر اینکه منیژه چند سال است برای خودش از بازار کیف نخریده است و هی خودش برای خودش کیف درست کرده و کتاب‌ها را ریخته است توی کیف و رفته است دانشگاه و توی دانشگاه تنها دانشجوئی است که خودکفاست و از خودکفائی رسیده‌ است به تولید انبوه برای همه‌ی مشتریانی که توی اتوبوس، مهمانی ودانشگاه کارهایش را پسندیده‌اند و سفارش داده‌اند و او شال سفارشی مشتری را که تحویل می‌داده یک دستبندِ ستِ شال هم به عنوان اشانتیون تقدیمش کرده است و مشتری دوباره یک انگشتر سرِ دستبند سفارش داده تا منیژه برسد به آنجا که خرج دانشگاهش را خودش دربیاورد و به آرزوی دیرینه‌اش که دوست داشت استقلال مالی داشته باشد، برسد.
همیشه دنبال این بوده است که با کمترین سرمایه بیشترین سود را به دست آورد برای همین، آن چیزهائی که با مواد دورریز نجاری‌ها و ابزار فروشی‌ها و .. ..درست کرده راضی‌ترش می‌کند اما خوب فهمیده است که رمز جلب مشتری این است که جنسی که تحویلش می‌دهد زود خراب نشود .
با وجودی که شب‌ها خواب ندارد و آرامش و سکوتِ شب‌هایِ اتاقش را برای کار انتخاب کرده است اما این روی درس و تحصیلش تاثیر بدی نگذاشته و همچنان به خوبی گذشته درس می‌خواند. ترم 6 رشته‌ی گرافیک دانشگاه اصفهان است و تازه فهمیده که گرافیک خیلی آن چیزی نیست که دنبالش می‌گشته، پدر و مادرش هم از اول با تحصیلش توی این رشته موافق نبودند و چون بچه‌ی درس‌خوانی بود حتما دوست داشتند خانم دکتری خانم مهندسی چیزی بشود اما حالا که دارد یکی‌یکی هنرهایش را رو می‌کند انگار بدشان نیامده است و دور و بری‌ها هم هی به دخترهایشان سفارش می‌کنند مثل منیژه بروند دنبال هنر.
گرافیکی‌ها سرو کارشان با بازار است و تبلیغات و بیلبورد و انیمیشن و بسته‌بندی محصولات و البته تصویرسازی کتاب کودک که منیژه از همه‌ی اینها این آخری را بیشتر دوست دارد و انصافا تصویر‌های کتاب "قطار و رودخونه‌‌"ی "آذر صادقیان" را خوب از آب درآورده است اما به تازگی دریافته‌که کار طراحی لباس و گرافیک محیطی را دوست دارد و این روزها که خیلی‌ها با کار و سلیقه‌اش آشنا شده‌اند یک نفر پیدا شده است که طرح‌های نو و بدیعش را پشتیبانی مالی کند و این برای منیژه پیشنهاد فوق‌العاده‌ است چراکه خودش قادر به تامین چنین هزینه‌ای نیست و اصلا به قول خودش همین محدودیت اقتصادی بوده که چنین خلاقیتش را شکوفا کرده است.  

راه های حفظ زیبایی در طب سنتی
راه های حفظ زیبایی در طب سنتی

 

مقوله زیبایی و اهمیت آن در حیات بشر بر کسی پوشیده نیست. تا جاییکه حافظه تاریخ یاری می کند، انسانها همیشه به دنبال زیباتر بودن و حفظ زیبایی ظاهری بودهاند. متون دینی با تأیید این غریزه آدمی و با جمله معروف «ان ا... جمیل و یحب الجمال» مهر تأییدی بر زیبادوستی و زیباخواهی انسان نهاده و او را به داشتن ظاهری آراسته و پیراسته تشویق نموده است.

مسلماً در حفظ زیبایی ظاهری پرداختن به رشد و تقویت موهای سر و ابرو و مژه از اهمیت بسزایی برخوردار است و در تاریخ بشر قدمت چند هزار ساله دارد تا آنجا که مثلاً وسایل آرایشگری و نوشتجات حاوی ترکیبات گیاهی و معدنی مقوی موی سر و ابرو مربوط به حدود هفت هزار سال قبل در کاوشهای مصر باستان به دست آمده است. استفاده از انواع تقویت کننده های رشد مو و حالت دهنده های مو و اجرای انواع مدلهای مو که سبب افزایش زیبایی ظاهری می شود نمونه هایی است از تلاش بشر برای رسیدن به آرزوی زیبایی. در منابع طب سنتی ایران زمین نیز به این نیاز فطری به خوبی پرداخته شده به گونهای که مثلاً از چهار جلد کتاب قانون بوعلی سینا یک جلد متعلق به امراض پوست و مو و درمان آن و ارائه روشهای زیبایی و فرمولهای ماسک صورت و روغنهای تقویت مو و ... می باشد.
در شریعت اسلام نیز به زیبایی اهمیت خاصی داده شده، به گونه ای که در متون فقهی- حقوقی، از بین بردن موی سر یا صورت مرد به گونه ای که دیگر نروید و همچنین از بین بردن موی سر زن به طوری که رویش مجدد نداشته باشد، مشمول دیه کامل – به اندازه  دیه قتل- خواهد بود و به همین ترتیب برای از بین بردن موهای ابرو و مژه احکام خاص و سختگیرانهای وجود دارد.
با این مقدمه در این مقال به ارائه روشها و راهکارهایی پرداخت می شود که در تقویت موی سر و ابرو و مژه تأثیر بسزا و آزموده ای دارد و به راحتی قابل اجرا می باشد. لازم بذکر است در بیان مطالب این بخش به سهل الوصولترین و کارآمدترین موارد مختصراً اشاره می شود به گونه ای که همگان را به کار آید تا به زیبایی ظاهری خود بیفزایند. گرچه «نه همین لباس زیباست نشان آدمیت» و ای بسا به فرموده مولایم اسدا الغالب علی ابن ابیطالب (ص) «فالصوره صوره انسان و القلب قلب حیوان». امید که پرداختن به صورت قلبمان و نگاشتن نقش زیبایی در درونمان مورد غفلت نباشد.
به طور کلی رشد و سلامت موها به عواملی نظیر تغذیه مناسب، رعایت بهداشت مو و تمیز نگه داشتن پوست محل رویش مو و فعالیت منظم غدد چربی اطراف ریشه مو بستگی دارد و عواملی همچون افزایش سن، شوکهای عصبی، ناراحتی روحی و غم و غصه، عفونتهای موضعی، کمخونی و کمبود مواد ویتامینی و کلاً فقر غذایی و ضعف عمومی بدن و حتی عوامل ژنتیکی و ارثی از علل شایع ریزش مو محسوب می گردد.


جهت رشد بهتر موها و جلوگیری از ریزش آن رعایت مواردی ضروریست از جمله:
- افراط در شستشوی موها منجر به تشدید ریزش میگردد. فلذا لازمست از شستشوی زیاد با شامپو یا صابون پرهیز نمود.
- حتی المکان از فشارهای عصبی- روانی بکاهید چرا که بیشترین علت ریزش مو معمولاً فشارهای عصبی است.
- غذاهای حاوی ویتامینها و خصوصاً آهن در رشد مو تأثیر فراوان دارد و از عواملی که به ریزش مو می انجامد کمبود آهن در رژیم غذایی روزانه است. حتی الامکان در رژیم غذایی روزانه استفاده از انواع ویتامینها و املاح معدنی را مدنظر قرار دهید و با اصلاح تغذیه خصوصاً حذف سرخکردنیها و غذاهای چرب و استفاده بیشتر از اغذیه سالم و بهداشتی به رشد بهتر موهایتان کمک کنید.
- انجام ماساژ و مالش ملایم در محل رویش مو و برس کشیدن ملایم و مرتب منجر به تسریع خونرسانی ریشه مو شده و با تقویت پیاز مو رشد آن را تضمین می نماید.
- قبل از استفاده از هر نوع شامپو بهتر است آن را با کمی آب رقیق کرد.
- استفاده از رنگهای شیمیایی، فرکردن و صاف کردن مو -خصوصاً وقتی که موها خشک هستند- باعث شکنندگی و آسیب پذیری بیشتر مو می شود.
تعدادی از فرآوردههای دارویی طب سنتی که ضد ریزش مو بوده و در رشد بیشتر و پرپشت شدن موها اثر دارد، به قرار ذیل به محضر خوانندگان محترم ارائه می گردد.


1- از جمله فرآوردههای مؤثر، روغنهایی هستند که از مغزهایی مثل مغز گردو، مغز بادام و مغز فندق و دانه هایی مثل آفتابگردان به دست می آید. روغن برگ مورد، روغن بادام تلخ، روغن مغز گردو، روغن زرده تخم مرغ، روغن جوانه گندم، روغن نخود، روغن هفت مغز (گردو، بادام، فندق، پسته، بادامزمینی، کنجد و نارگیل) از جمله مؤثرترین روغنهای گیاهی در رویش موها و جلوگیری از ریزش آن می باشد. به عنوان نمونه طرز تهیه روغن نخود به شرح ذیل است: 50 گرم نخود خام را کوبیده در 2 لیوان آب جوشانده تا 1 استکان باقی بماند. 1 استکان روغن زیتون یا روغن کنجد اضافه کرده به ملایمت جوشانده تا همه آبها تبخیر شده، روغن بماند. روزی یک بار به موضع ریزش مو - پس از تمیز کردن- محل ماساژ داده شود.


2- از ساده ترین روشها جهت تقویت پیاز مو و رفع چربی اطراف آن استفاده از سفیده تخم مرغ خام است. به این صورت که سفیده را آن قدر به هم بزنید تا کمی سفت شود سپس به پوست سر یا ابرو مالیده، صبر کنید تا خشک شود و آن را بشویید. همچنین ترکیب پانصد گرم سدر، چهارصد گرم مورد و یک گرم حنا همراه سرکه خانگی و روغن زیتون جهت رفع چربی و شوره سر و تقویت رشد موها بسیار مجرب و آزموده است.


3- از دیگر فرآورده ها می توان به عصاره پوست سبز و برگ گردو اشاره کرد که طرز تهیه آن بدین شرح است: 30 گرم پوست تازه و سبز گردو همراه با 20 گرم برگ تازه و سبز گردو را ریز ریز کرده در مقداری آب جوشانده تا عصاره غلیظی حاصل شود. آن را درون صافی پارچهای ریخته با فشار عصارهگیری کرده، این افشره را با 1 قاشق سوپخوری روغن کنجد، درون ظرف شیشهای تیره رنگ و درب دار ریخته و خوب هم زده روزی 2 بار به ابرو و مژهها مالیده، پس از چند ساعت شسته شود.


4- از تقویت کنندههای دیگر در رشد موها میتوان عصاره جوانه گندم را نام برد.
طرز تهیه: 50 گرم جوانه گندم تازه را ریز ریز کرده در مقداری آب گرم چند ساعت بماند تا کاملاً خیس شود. سپس آن را درون مخلوط کن به خوبی به هم بزنید. حال نصف لیوان شیر و 1 قاشق غذاخوری عسل به آن اضافه کرده باز مخلوط شود سپس از صافی پارچهای عبور داده عصارهگیری کرده روزی 2-1 بار روی پوست ابروها ماساژ دهید.


5- استفاده از سرمه های گیاهی تقویت کننده و پرپشت کننده ابرو و مژه هم از قدیم الایام مرسوم بوده که در این مقال به نمونهای اشاره می شود: 75 گرم سیاهدانه، 25 گرم دانه اسفند و 25 گرم تخم شاهی را نیمکوب کرده، درون ظرف فلزی درب دار ریخته به ملایمت حرارت داده تا کاملاً سوخته و خاکستر شوند. سپس دوده اطراف در و دیواره ظرف را جمع آوری کرده با 15 گرم پودر دارچین مخلوط کرده به عنوان سرمه مژه استفاده نمایید. خاکستر باقیمانده را نرم کرده همراه روغن بادام تلخ به خوبی مخلوط کرده به ابروها ماساژ دهید. سرمه های دیگری مثل سرمه کندر، سرمه فندق، سرمه نارگیل، سرمه کنجد و سرمه مغز استخوان گاو نیز از سرمه های مشهور طب سنتی است که به لحاظ رعایت اختصار از پرداختن به آن صرف نظر شد.

در حال تدوین برنامه «خمینی شهر در مسیر توسعه» هستیم
بررسی وضعیت مالی شهرداری در گفتگو با حمید عشقی معاون اداری- مالی شهرداری
در حال تدوین برنامه «خمینی شهر در مسیر توسعه» هستیم

معاونت اداری- مالی از مهمترین معاونتهای شهرداری است. این معاونت اگرچه ارتباط مستقیم چندانی با اربابرجوع ندارد، اما تأثیرش در تمام شهر، بسیار محسوس و ملموس است. امروزه شهرداریها به سمت تحقق منابع درآمدی نو و پایدار حرکت می کنند و از آنجا که خمینی شهر دارای کمترین سرانه است، لزوم حرکت به سمت منابع بزرگ و پایدار بیش از دیگر شهرهاست.

اصول و راهکارهای غذایی صحیح
اصول و راهکارهای غذایی صحیح

انسان امروز با بیماریهای مختلفی روبروست که بنا بر توصیه همه متخصصین و رشتههای مختلف علوم پزشکی، راه مقابله با آنها اصلاح سبک زندگی است. این امر، رسماً توسط وزارتخانه و نیز سازمانهای مربوطه داخلی و جهانی بهداشت هم اعلام شده است. یکی از رفتارهایی که باید در این چهارچوب اصلاح شود عادات تغزیهای است که بخصوص در سالهای اخیر نامناسب‌تر شده است.

زیرا ارتباط تنگاتنگ آن با ابتلاء به بیماریها در مطالعات علمی مسلم است. بنابراین، داشتن اطلاعات پایه از اصول تغذیه، مانع از ابتلا به بیماریهاست. در این خصوص آموزه ها و پیشوایان دینی هم هشدارهای لازم را داده اند. ستون سلامت با هدف انتشار اطلاعات علمی کاربردی در زمینه بهداشت و و درمان تاکنون مطالب متعددی منتشر کرده و از همکاری متخصصین و تجربه و دانش دیگران استقبال میکند.


دکتر عبدالعی کیانی تاکنون در دورهها و کارگاههای آموزشی متعددی در این خصوص سخن گفته است. وی اینک مسؤول واحد بهبود تغذیه جامعه شبکه بهداشت و درمان شهرستان استبه برخی سولات دراینموارد جواب می دهد.



برای داشتن یک برنامه غذایی سالم باید برای سؤال های زیر پاسخی مناسب داشته باشیم:


1- تعریف غذا و  نقش آن در بدن انسان چیست؟

 
2ا-صول الگوی غذای صحیح چیست؟


3- بدن انسان برای رشد و سلامت به چه مواد غذای نیاز دارد؟


4-  مواد غذایی مغذی را از چه منابعی می توان به دست آورد؟


5-  از هر یک این مواد مغذی چه مقدار در شبانه روز باید مصرف نمود تا نیازهای بدن تأمین گردد؟


6- شرایطی که نیاز بدن را به مواد مغذی افزایش میدهند کدامند؟


7- چگونه اطمینان حاصل کنیم که مواد مغذی را به اندازه کافی دریافت کرده ایم؟


8- مشکلات رایج تغذیهای جامعه ما چیست؟


9- پیآمدهای سوء تغذیه درجامعه چیست؟ 

اما پاسخ:


-  تعریف غذا و نقش آن در بدن انسان چیست؟
غذا به مواد جامد و یا مایعی گفته میشود که از راه دهان مصرف میشوند و علاوه بر برطرف کردن حس گرسنگی و تشنگی، نیازهای بدن را نیز تأمین می کنند.


نیازهای بدن عبارتند از: انرژی ای که برای ادامه کار دستگاههای مختلف بدن از قبیل قلب، ریه، دستگاه گوارش و عضلات و همچنین فعالیتهای روزانه مثل ایستادن، راه رفتن، ورزش، درس خواندن و ... لازم است، تأمین مواد اولیه برای رشد و نمو (به خصوص در کودکان نوجوانان و زنان باردار)، ترمیم و جانشین کردن سلولها و بافتهای مختلف بدن که در اثر فرسودگی از بین می روند.


-  اصول الگوی صحیح غذایی چیست؟
اصول الگوی صحیح غذایی عبارت است از:


الف) کافی باشد: الگوی غذایی روزانه از نظر تأمین مواد مغذی ضروری بدن و انرژی دریافتی حاوی مقادیر مورد نیاز بدن برای افراد سالم جامعه باشد.


ب) متعادل باشد: الگوی غذایی روزانه حاوی منابع غذایی به مقدار و نوعی باشد که با دریافت آنها مقدار مواد مغذی مورد نیاز بدن تأمین شود و از تجمع یکی و کمبود دیگری ممانعت شود.


ج) حاوی انرژی لازم باشد: تأمین انرژی مورد نیاز بدن با توجه به شرایط فیزیولوژیکی فرد و میزان فعالیت بدن او به گونهای تنظیم شود که وزن فرد در حد مطلوب حفظ شود. دانسیته یا چگالی مواد غذایی بالا باشد (حجم غذا کم ولی پر انرژی باشد). به منظور انتخاب مناسب غذا و تغذیه صحیح و کنترل وزن بدن باید منابع غذایی را به گونهای انتخاب کرد که بیشترین ماده مغذی و حداقل حجم دریافتی تامین گردد.


د) متنوع باشد: تا حد امکان الگوی غذایی تنوع داشته باشد و از منابع غذایی متنوع در هر یک از گروه های اصلی غذایی انتخاب و مصرف شود. حتی در هر یک از گروههای اصلی از جایگزینی منابع غذایی گوناگون و قابل دسترس استفاده شود.


ه) در حد اعتدال باشد: از خوردن زیاد منابع غذایی پرچرب و یا شیرین که از نظر طعم و مزه بسیار خوب و غنی از انرژی میباشند پرهیز شود و تنها در حد اعتدال برای تغییر ذائقه مصرف شود.


و) متناسب باشد: غذا با توجه به سن شرایط و نیاز فرد و مناسب او تهیه گردد.


بدن انسان برای رشد و سلامت به چه مواد مغذی نیاز دارد؟


الف-کربوهیدرات ها


ب- پروتئین ها


ج- چربی ها


د- ویتامین ها


ه- مواد معدنی یا املاح


و- فیبرها


ز- آب


 مواد مغذی را از چه منابعی میتوان بدست آورد؟


از پنج گروه اصلی مواد غذایی:
الف)گروه نان و غلات


ب) گروه سبزی‌ها


ج) گروه میوه‌ها


د) گروه شیر و لبنیات


ه) گروه گوشت، تخم‌مرغ، حبوبات و مغزها


گروه نان و غلات:
بیشترین نقش تأمین انرژی بدن را به عهده دارد. همچنین حاوی کربوهیدرات، فیبر، آهن و ویتامین ها «تیامین B1، نیاسین، ربیوفلاوین B2» و پروتیئن می‌باشد. اين گروه شامل انواع نان، برنج، ماکارونی، گندم، جو و ذرت است.


منظور از یک واحد نان و غلات سبوس‌دار چیست؟
هر واحد نان و غلات سبوس‌دار= یک کف دست (بدون احتساب انگشتان) نان سبوس‌دار (30 گرم) (مانند نان سنگک و یا هر نوع سبوس دار= یک کف دست (بدون احتساب انگشتان) هر نوع نان سفید (30 گرم) = }نان لواش: 3 کف دست{ = 2 برش 45 گرمی نان رژیمی (کالری کاهش یافته) = 2 کف دست (بدون احتساب انگشتان) نان جو (60 گرم) = 3 قاشق غذاخوری سرصاف برنج پخته = یک سوم لیوان برنج پخته شده = نصف لیوان ماکارونی سبوس دار پخته یا نصف لیوان ماکارونی تصفیه شده پخته = 3 قاشق غذاخوری جوانه گندم = نصف لیوان غلات پخته شده = نصف لیوان غلات سبوس دار پخته شده = نصف لیوان بلغور پخته شده = 3 قاشق غذاخوری آرد خشک یا نشاسته = نصف لیوان شیربرنج = یک ونیم لیوان غلات بو داده شده بدون روغن و چربی (برنجک) = یک سوم لیوان گندم پرک شده = نصف لیوان پوره سیب زمینی (سیب زمینی رنده شده) = 1 عدد سیب زمینی کوچک (90 گرم) = 16 تا 25 عدد خلال سیب زمینی سرخ شده (90 گرم) – نصف لیوان ذرت پخته = نصف لیوان نخود سبز = نصف لیوان باقلا سبز = یک لیوان کدو تنبل (زرد نارنجی) = یک و نیم لیوان غلات بو داده بدون روغن و چربی (برنجک) = یک سوم لیوان گندم پرک شده = 3 لیوان ذرت بو داده بدون روغن و چربی = 2 عدد بیسکویت سبوس دار (ساقه طلایی) با اندازه متوسط = 6 عدد بیسکوییت ترد = 4 تا 6 عدد کراکر سبوس دار
مقدار مورد نیاز روزانه:
در سنین مدرسه و بلوغ توصیه میشود 11-6 واحد، زنان باردار 11-7 واحد (سهم) از مواد غذایی این گروه مصرف شود.


گروه سبزی‌ها:
تأمین کننده ویتامین ها (از قبیل C، A، اسید فولیک)، مواد معدنی و فیبر هستند لذا برای تأمین مقاومت بدن در برابر بیماریها، ترمیم یا بهبود زخمها و سلامت پوست بدن ضروری می باشند.

منظور از یک واحد سبزیجات چیست؟
هر واحد از سبزیجات= نصف لیوان معمولی (240 سی‌سی) هر نوع سبزی پخته شده یا 1 لیوان معمولی (240 سی‌سی) هر نوع سبزی خام (نپخته) خرد شده یا 1 عدد متوسط است.
مثال:
نصف لیوان سبزی خورشت سبزی = 1 لیوان کاهوی خرد شده = 1 عدد خیار متوسط = 1 عدد گوجه متوسط = 1 عدد هویج متوسط = 1 عدد بادنجان متوسط و ...
مقدار مورد نیاز روزانه:
در سنین مدرسه و بلوغ و بزرگسالی 5-3 سهم و زنان باردار 5-4 سهم از مواد غذایی این گروه مصرف شود.


گروه میوه‌ها:
تأمین کننده ویتامین ها، مواد معدنی و مواد ضد سرطان (آنتی اکسیدان) است.
حاوی کربوهیدرات ها (قند)، فیبر، ویتامین C، پتانسیم، ویتامین A، ویتامین B و آب هستند.
شامل: انواع میوه های فصل می باشد.


منظور از یک واحد میوه چیست؟


هر واحد میوه = 1 عدد میوه تازه کوچک تا متوسط یا نصف لیوان آب میوه و یا یک چهارم لیوان میوه خشک است.


مثال:
1 عدد سیب کوچک (120 گرم) = 1 عدد کیوی (100 گرم) = 1 عدد پرتقال کوچک (195 گرم) = 3 عدد خرمای کوچک متوسط = 1 عدد نارنگی متوسط یا 2 عدد نارنگی کوچک = نصف انار متوسط = 3 عدد زردآلوی کامل تازه (165 گرم) = 1 عدد موز کوچک (130 گرم) = 1 لیوان توت سیاه = 1 لیوان تمشک = یک سوم طالبی کوچک (330 گرم) = 1 برش خربزه (300 گرم) = 1 عدد هلوی تازه متوسط (180 گرم) = نصف گلابی تازه بزرگ (120 گرم) = سه چهارم لیوان آناناس تازه = 2 عدد آلوی کوچک تازه (150 گرم) = 2 عدد خرمالوی متوسط = 1 عدد شلیل متوسط = یک و یک چهارم لیوان توت فرنگی = یک برش هندوانه (400 گرم) = نصف لیوان انبه (165 گرم) = 3 عدد آلوی بخارا = 2 قاشق غذاخوری (یک چهارم لیوان) توت خشک = 8 نیمه برگ خشک زردآلو = 2 عدد انجیر تازه متوسط (100 گرم) = نصف گریپ فروت (دارابی بزرگ 330 گرم) = 17 جعبه انگور (90 گرم)
مقدار مورد نیاز روزانه:
در سنین مدرسه، بلوغ و بزرگسالی توصیه می شود 4-2 واحد و زنان باردار 4-3 واحد از مواد غذایی این گروه مصرف شود.


گروه شیر و لبنیات:
تأمین کننده کلسیم، فسفر و پروتئین است.
حاوی ویتامین های B12، A، و ریبوفلاوین نیز میباشد.

شامل:
شیر، ماست، پنیر، دوغ (بهتر است انواع کم چرب آنها مصرف شود.)، کشک و بستنی می باشد.
منظور از یک واحد شیر و لبنیات کم چرب چیست؟
هر واحد از شیر و لبنیات کم چرب = 1 لیوان معمولی (240 سی سی) شیر کم چرب یا 1 لیوان معمولی (240 سی سی) ماست کم چرب یا 2 لیوان دوغ کم چرب (نصف هر لیوان دوغ بایدحاوی ماست کم چرب باشد) یا 3 قاشق غذاخوری ماست چکیده.
مقدار مورد نیاز روزانه:
در سنین مدرسه، بلوغ و بزرگسالی توصیه می شود 3-2 واحد و زنان باردار 3 سهم از مواد غذایی این گروه مصرف شود.


گروه گوشت، تخم مرغ، حبوبات و مغزها:
تأمین‌کننده پروتئین، روی و آهن می‌باشند.
حاوی منیزیوم، ویتامین های B12، B6 نیز می باشد.


شامل:
انواع گوشت قرمز، گوشت پرندگان، ماهی، تخم مرغ، انواع حبوبات و انواع مغزهای گیاهی (بادام، گردو، پسته) می باشد.


منظور از یک واحد گوشت< تخم‌مرغ، حبوبات و مغزها چيست؟


هر واحد گوشت کم چرب و حبوبات = 1 قوطی کبریت از هر نوع گوشت مرغ یا ماهی یا گاو یا گوسفند یا تن ماهی بدون هرگونه چربی = 30 گرم گوشت چرخ کرده = 1 قطعه (به اندازه قوطی کبریت) پنیر یا 1 عدد تخم مرغ یا 2 عدد سفیده تخم مرغ یانصف لیوان حبوبات پخته شده (لپه، نخود، عدس، لوبیا) = نصف لیوان سویا = 1 لیوان شیر سویا.


مقدار مورد نیاز روزانه:
در سنین مدرسه، بلوغ و بزرگسالی توصیه می شود 3-2 و زنان باردار 4-3 سهم از مواد غذایی این گروه مصرف شود.

صفحه 76 از 77